Om smaksatt Yoghurt och fil m,m

En intressant artikel jag hittade om smaksatt Yoghurt.
Tänk till nästa gång ni går till affären och skall köpa yoghurt köp Naturella produkter och krydda själv.

25 gram godis eller en portion smaksatt yoghurt? Smaksatt yoghurt tas ofta upp som en källa till det "dolda sockret". Här kommer en närmare förklaring till det, och varför du kan vinna på att smaksätta din yoghurt själv.


Mataffärernas utbud av smaksatt yoghurt är gigantisk- en inventering i en stor mataffär visade att det finns ca 90 sorter (!) i enlitersförpackning. Utbudet av naturella yoghurtar uppgår till 11 sorter, där skillnaden beror på fabrikant, fetthalt samt ekologisk märkning.

Beroende på sort innehåller smaksatt yoghurt mellan 5-9 % tillsatt socker, det vill säga 5-9 gram per deciliter. Mängden tillsatt socker står på innehållsförteckningen, och står separat i procentmängd. En normalportion yoghurt är på 200 gram ( 2 dl), vilket gör att en portion smaksatt yoghurt innehåller ca 10-18 gram socker.
Om man skulle omvandla detta till motsvarande mängd socker i godis ger en portion med 7 % tillsatt socker lika mycket socker som det finns i 25 gram av gelé- eller "Gott och Blandat" godis.
youghurt

7 godisbitar i naturell yoghurt, eller en portion av smaksatt yoghurt? Sockermängden är densamma! Inte skulle man kanske lägga godisbitar i yoghurten för det känns konstigt att börja dagen så, men yoghurt är i de flesta fall rena godiset.

godisvecka
En veckokonsumtion ( en portion per dag) innebär motsvarande mängd socker som det finns i 150 gram godis.

Varför ska vi egentligen begränsa intaget av socker?


Ger ingen mättnadskänsla

Snabba kolhydrater ökar hastigheten på tömning från magsäck till tarm, vilket gör att magsäcksinnehållet inte stannar kvar lika länge. Resultatet blir att man blir hungrigare fortare.

Ger ingen näring

Detta är en av de viktigaste orsakerna till att vi bör tänka på vårt sockerintag. Det vita, raffinerade sockret ger energi, men är helt näringslöst.

Ökar sötsuget.

Ju mer socker vi äter, desto mer kan vi trigga igång vårt sockersug. På så sätt kan vi skapa en spiral av ständigt sockersug.



Gillar du inte naturell yoghurt?
Alla tycker inte att natruell yoghurt är så gott, speciellt inte om man är van vid den söta smaken i de sötade varianterna. Det som är så bra med naturella varianter är att de går att variera helt efter tycke och smak för dagen. Här kommer några tips på hur du kan göra din egen smaksatta yoghurt. Förutom god smak och att du slipper det raffinerade, näringslösa sockret får du extra härliga vitaminer på köpet. Resultatet blir en ännu bättre start på dagen! Frukt och bäryoghurt som man köper smakar mer frukt och bär än vad innehållet verkligen är. Frukt- och bärmängden är så försvinnande liten att det inte kan ses som en källa till frukt, och man kan inte heller dra nytta av dess näringsmässiga fördelar.

Men det kan du om du smaksätter din yoghurt själv!

* naturell yoghurt med mixade bär Tillsatt socker: 0 g
* naturell yoghurt med mixad eller skivad banan i. Tillsatt socker: 0 g
* naturell yoghurt med äppelkompott ( skiva äpple och koka upp med lite vatten i en kastrull tills mjukt. Tillsätt kanel). Tillsatt socker: 0 g
* naturell yoghurt med 2 msk russin. Tillsatt socker: 0 g

Är det bättre att söta med sylt?
Ur sockersynpunkt är det bättre att söta själv med sylt. En portion naturell yoghurt med 1 msk valfri sylt ger 7 g socker, vilket är mindre oavsett sorts fruktyoghurt du väljer.

Yoghurt är ett mycket bra livsmedel med många nyttigheter som goda bakterier, vitaminer och mineraler- MEN det kan också vara en källa till det dolda sockret. Jag hoppas kunna göra dig uppmärksam på vad du verkligen köper och som bonus får du mer nyttigheter för pengarna om du gör din egen favorityoghurt.

Varför finns det 90 sorters smaksatt yoghurt?
Företagen tjänar väldigt mycket pengar på att hela tiden komma med nya smaker. Nyheter lockar och säljer! Frågan är : behöver vi egentligen äta yoghurt med "Kolasmak" eller "LakritsHallonsmak"? Att det är socker i godis är en sak, men måste verkligen vår frukost bestå av godissmaker?

Kommentera här: